logo vea

EPC-EPB-KEURING

EPC Attest, EPB Verslag of Elektrische Keuring nodig?

Home Prijzen Contact Werkwijze EPC FAQ

 

 

Kan ik mijn woning verkopen of verhuren zonder EPC (wetgeving)?

Neen! Elke woning heeft bij verkoop of verhuur een geldig EnergiePrestatieCertificaat nodig vanaf het eerste moment van aanbieden, zowel online als offline. Een EPC is 10 jaar geldig vanaf de datum van opmaak. 

Waarom heb ik een EPC attest nodig?

Enerzijds is een EPC attest er om de potentiële koper of huurder te informeren over het energieverbruik of energieverslinding van de woning, anderzijds is dit een verplicht attest t.a.v. de EPC wetgeving.
De energiedeskundige bekijkt de afmetingen van de woning, de aanwezigheid/afwezigheid van de isolatie (vloer, gevel, dak…), type verwarming, sanitair warm water, ventilatie, zonnepanelen…
Hoewel een geldig EPC attest verplicht is bij verkoop of verhuur, kan het attest ook gebruikt worden om eventueel geplande renovatieplannen te onderbouwen met prijsindicaties. Zo heeft u een goed beeld welke renovaties van belang zijn om de EPC waarde te verlagen en hoeveel het u zou kosten.

Wat is een goede EPC waarde?

Sinds 2019 wordt er aan elke energiescore een energielabel (van A+ tot F) gekoppeld. Klasse A+ is het beste energielabel voor een woning en verslechterd gradueel tot het laagste energielabel klasse F.

De gemiddelde EPC waarde per type woning (anno 2019; VEA):

Appartement                  241 kWh/m²jaar
Rijwoning                       382 kWh/m²jaar
Half-open bebouwing    410 kWh/m²jaar
Open bebouwing           439 kWh/m²jaar

Voldoet mijn woning aan energiedoelstellingen 2020?

Om te voldoende aan de energiedoelstellingen van 2020 zijn het dak, de beglazing en de verwarming van belang. De overheid wil…

Voldoet mijn woning aan energiedoelstellingen 2050?

De energiedoelstellingen 2050 zijn nog geen verplichting maar iets om op lange termijn toch rekening mee te houden. Tegen het jaar 2050 wil de overheid oude Vlaamse woningen gelijkstellen aan de huidige nieuwbouwnormen d.m.v. het Renovatiepact.
De overheid stelt twee pistes op om aan de energiedoelstellingen 2050 te voldoen: 

Piste 1: elk onderdeel van de woning voldoet aan aparte eisen

Piste 2: uw woning haalt het energielabel A of A+

Hierbij wordt er rekening gehouden met de isolatiegraad, de verwarmingsinstallatie, de ventilatie, de zonne-energie of gebruikte hernieuwbare energie, ...  Een energielabel A staat gelijk aan een berekend energieverbruik van maximaal 100 kWh/m² jaar.

 

T: +32 476 59 15 52 | E: info@epcattest.com | Erkenningsnr. VEA: EP17860
Copyright 2008-2019. All Rights Reserved. Sitemap