Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kiest automatisch of het de woning zal verwarmen op aardgas/stookolie of via de warmtepomp. De installatie kiest dus zelf voor het systeem met het hoogste rendement op dat moment. Het grootste voordeel van een hybride warmtepomp is telkens een lagere energierekening.  

 

Kan ik mijn huidige verwarmingsinstallatie hybride maken? Ja, dat kan door een warmtepomp te schakelen met uw verbrandingsketel (aardgas of stookolie). De productie van sanitair warm water blijft verlopen via de verbrandingsketel of via de huidige zonneboiler. Nog een voordeel is dat de bestaande leidingen naar alle radiatoren/convectoren en/of vloerverwarming dezelfde blijven. 

 

Nadelen aan een hybride warmtepomp is de investeringskost die u doorheen de jaren recupereert.  Afhankelijk van de huidige woonsituatie is de prijs van een hybride warmtepomp tussen de 5000 en 7000 euro. 

 

Auteur: Herald Dendooven - Update op 10/08/2022 (CEST 16:50).

Kan ik mijn spouwmuur isoleren met spouwmuurisolatie?

Om een spouwmuur te behandelen met na-isolatie door middel van spouwmuurisolatie in te blazen is het belangrijk onderzoek uit te voeren naar de afstand tussen binnen- en buitenmuur van alle buitengevels. Hierbij bedoelen we de dikte van de luchtopening of vide. Hoewel een vide bijdraagt tot minder warmteverlies, adviseren wij spouwmuurisolatie in te blazen vanaf een luchtopening van vier centimeter. 

 

Een tweede reden om onderzoek uit te voeren is te controleren op bestaande isolatie in de buitengevel. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij woningen na 1970 met elektrische verwarming, komt dit voor. Tijdens een opmeting EPC kan de energiedeskundige type A de isolatie identificeren aan de hand van een endoscoop (flexibele camera) en naderhand de dikte ervan vaststellen. 

 

Naast het isoleren van de spouwmuur zijn er tal van andere mogelijkheden om te besparen op energiekosten elektriciteit, stookolie of aardgas. Benieuwd naar de impact van enkele renovatietechnieken? Dankzij meerdere simulaties op maat kent u de finale energiescore EPC

 

Auteur: Herald Dendooven - Update op 19/08/2022 (CEST 18:18).

Hoe wordt een energielabel EPC berekend?

De vraag hoe een energielabel met bijhorende energiescore EPC van een huis of woning wordt berekend, krijgen wij bij EPCATTEST.COM regelmatig te horen. Het is belangrijk meer te weten te komen zodat uw huis of woning kan voldoen aan de renovatieplicht 2023. De twee belangrijkste pilaren van de berekening EPC, met de grootste terugverdientijd, zijn verwarming en dakisolatie. 

 

In lijn met uw huidig energieverbruik is de omschakeling van decentrale verwarming naar centrale verwarming met cv ketel sterk aanbevolen. Het levert u niet alleen een hoger rendement van uw verwarming op maar ook de flexibiliteit om te veranderen van energiebron. 

 

Elektrische verwarming, waaronder ook individuele infrarood verwarming,  krijgt vanuit de Vlaamse overheid de slechtste energiescore toegekend. Verwarmen met elektriciteit is enkel duurzaam in geval van een systeem met warmtepomp in combinatie met zonnepanelen en - al dan niet - een thuisbatterij. 

 

Vooraf de optie warmtepomp te bekijken is het belangrijk de tweede pilaar, namelijk isolatie, onder de loep te nemen. De terugverdientijd van dakisolatie is bijzonder interessant doordat de warmte langer in huis blijft en dus ook het energieverbuik doet dalen. 

 

Platte daken worden in lijn met de huidige nieuwbouwnorm doorgaans geïsoleerd met PIR/PUR isolatieplaten van 12 centimeter dik. Schuine daken worden in lijn met de huidige nieuwbouwnorm doorgaans geïsoleerd met glaswol of rotswol isolatie van 18 tot 22 centimeter dik naargelang de lambda-waarde van het type isolatie. 

 

In het digitaal verslag van het energieprestatiecertificaat of EPC worden automatisch aanbevelingen gegeven vanuit de Vlaamse overheid. Om gericht uw huis of woning te renoveren richting een bepaalde energielabel (D of beter), biedt EPCATTEST.COM de mogelijkheid aan om meerdere simulaties te maken in lijn met uw renovatiebudget voor verbouwing en de huidige situatie van de woning. Hierbij komen wij graag ter plaatse om de woning te inspecteren en u meer informatie te geven. Neem vandaag contact op. 

 

Auteur: Herald Dendooven - Update op 30/08/2022 (CEST 13:29).